Maak de juiste keuze!  Alles wat u wilt weten over robotgrasmaaien:

Aanschaf van robotgrasmaaier

 1. Wat is een robotgrasmaaier?

Een robotgrasmaaier is een automatische grasmaaier die je aan kunt schaffen om je gazon weer in orde te krijgen. Je plaatst de robotgrasmaaier bij het basisstation en kunt hem eenvoudig instellen. De robotgrasmaaier zal automatisch vanuit het basisstation vertrekken om zo het gazon te maaien. De verschillende robotgrasmaaiers hebben allerlei handige functies waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Zo zal de regensensor op de robotgrasmaaier ervoor zorgen dat hij zelfstandig terugkeert naar het laadstation wanneer er regen valt. 

 1. Wat zijn de voordelen van een robotgrasmaaier?

 Het belangrijkste voordeel van een robotgrasmaaier is dat u zelf geen omkijken meer hebt naar het gazon. Dankzij de deze autonome grasmaaier wordt het gras perfect bijgehouden en hoeft u,  behalve het instellen van de robot, verder niets meer te doen. De robotgrasmaaier werkt zelfstandig, deelt zelf in wat er gemaaid moet worden, vertrekt zelf naar het laadstation en keert er na het maaien ook weer terug.

Een ander voordeel is dat dankzij het mulch-systeem uw gazon direct ook bemest wordt: het gemaaide gras wordt klein gesnipperd en dient zo als bemesting voor uw gazon.

 1. Wordt mijn gras mooier als ik met een robotgrasmaaier maai?

Door in een schijnbaar willekeurig patroon, in verschillende richtingen, te maaien, ziet uw gazon in de hele tuin eruit als een glad tapijt. Dit is al 20 jaar de beproefde, betrouwbaarste manier om het hele gazon te maaien, zonder stukjes over te slaan..

 1. Welke soorten robotgrasmaaiers zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten robotgrasmaaiers op de markt. Vitaro levert de merken  Husqvarna,  Robomow, Gardena en Etesia. Afhankelijk van de gewenste specificaties kunt u samen met onze expert een keuze maken.

 1. Wat kost een robotgrasmaaier?

Wit u een robotgrasmaaier, hou er dan rekening mee dat hij duurder is dan een gewone handgrasmaaier. Afhankelijk van het merk en model varieert de prijs globaal tussen 699 en 3000 euro. Normaliter is het hoe groter de tuin, hoe duurder de robotgrasmaaier. Wilt u een robotgrasmaaier met de allerlaatste technische snufjes zoals gps-ondersteunende navigatie, dan betaalt u hiervoor natuurlijk extra.

 1. Is mijn gazon geschikt voor een robotgrasmaaier?

Over het algemeen is ieder gazon geschikt voor een robotgrasmaaier. Robotgrasmaaiers zijn zo ontwikkeld dat ze zichzelf door nauwe gangen en paadjes kunnen manoeuvreren. Het maakt ook niet uit of u een grote of klein tuin hebt: de robotgrasmaaier past zich gemakkelijk aan en zal iedere tuin strak kunnen houden. Heb je een ongelijk gazon met veel oneffen oppervlaktes? Ook dat is voor een robotgrasmaaier geen probleem. De tuinmachine is zo ontworpen dat hij, afhankelijk van het model, hellingen tot 70% aankan. Heeft u meerdere losse stukken gazon? Kies dan voor een model dat zelf de zones in kan delen. Er zijn ook modellen die je zelf in de juiste zone moet plaatsen.

 1. Hoe kies ik de beste robotgrasmaaier voor mijn tuin?

Het kopen van een robotgrasmaaier is niet moeilijk, maar het kopen van de juiste robotgrasmaaier voor uw tuin kan dat wel zijn. De oppervlakte van uw gazon en de indeling van uw tuin hebben grote invloed op de aanschaf van de meest geschikte maaier. Voordat wij u een robotgrasmaaier aanbevelen, komen we graag eerst uw tuin en gazon bekijken en inmeten. U kunt er dan zeker van zijn dat u een robotgrasmaaier aanschaft die uitstekend past bij uw tuin en budget.

 1. Zijn er robotgrasmaaiers om voetbalvelden te maaien?

Vitaro levert robotgrasmaaier geschikt voor een oppervlakte vanaf 5.000 m² van de merken Etesia of Belrobotics. Onze expert komt graag langs voor een advies op maat.

 1. Hoe bereken ik het maaioppervlak?

Bij het kiezen van een robotgrasmaaier is het erg belangrijk om te weten wat de oppervlakte van uw  gazon is. Om dit te bepalen meet u de afstand tussen de twee uiterste punten van je gazon, zowel voor de lengte als voor de breedte. Deze twee getallen vermenigvuldigt u met elkaar en u heeft het aantal vierkante meters dat je gazon groot is. Staan er een aantal bloemenperken of een vijver in uw tuin, dan kunt u de oppervlaktes hiervan weer aftrekken van uw totale gazonoppervlak. Hier hoeft de robotgrasmaaier immers niet te maaien.   

 1. Wat is het maximale gebied dat een robotgrasmaaier aan kan?

De robotgrasmaaier is geschikt voor gazons tot 6000 m² +/- 20%, afhankelijk van het model en de complexiteit van de tuin.

 1. Wat doe ik als mijn gazon groter is dan 6000 m²?

U kunt twee of meer machines tegelijk gebruiken. Er bestaan wereldwijd talloze installaties van meerdere machines tegelijk.

 1. Kan ik de robotgrasmaaier ook in een kleinere tuin gebruiken?

Ja. U kunt de maaitijd van uw tuin aanpassen met de Timer-functie. In de beknopte handleiding vindt u de maaitijd per uur voor elk model, zodat u de Timer kunt aanpassen aan de grootte van uw gazon.

 1. Heb ik ook nog een gewone grasmaaier nodig?

Nee. We raden u aan de randen met een trimmer bij te werken, zodat uw gazon er altijd perfect bij ligt.

 1. Kunnen kinderen op het gras spelen terwijl de robotgrasmaaier werkt?

Hoewel de robotgrasmaaier erg weinig stroom gebruikt, kunnen de messen snijwonden in vingers of tenen veroorzaken. Een ingebouwde veiligheidsfunctie zorgt ervoor dat de messen automatisch stoppen als de maaier wordt opgetild of omgedraaid. De afstand tussen de buitenkant van de behuizing en de punten van de messen is ook extra groot, om te voorkomen dat de messen per ongeluk in contact komen met handen of voeten. Desalniettemin raden we u aan om de robotgrasmaaier uit te schakelen wanneer er kinderen op het gras spelen.

 1. Is een robotgrasmaaier gevaarlijk voor katten en honden?

Nee. De ervaring leert dat huisdieren gewoonlijk uit de buurt blijven van een robotgrasmaaier. Bovendien is de robotgrasmaaier uitgerust met sensoren, die ervoor zorgen dat de maaier omkeert en een andere richting kiest als er ‘voorwerpen’ zoals huisdieren worden gesignaleerd. Mocht de maaier in aanraking komen met een huisdier, dan is de botsing bijzonder licht en levert hoogstwaarschijnlijk geen schade op.

 1. Signaleert de robotgrasmaaier voorwerpen zoals kleding of speelgoed op het gazon?

Nee. De eigenaar dient ervoor te zorgen dat er geen voorwerpen op het gazon liggen. Voorwerpen die klein genoeg zijn om door de robotgrasmaaier te worden overreden, kunnen beschadigd raken, maar ook de messen van de machine kunnen schade oplopen. Zorg ervoor dat het gazon vrij is van kleine voorwerpen voordat u de robotgrasmaaier gebruikt.

 1. Hoe zit het met dennenappels, takken en fruit op de grond?

Om de levensduur van de messen optimaal te houden, verdient het aanbeveling om deze voorwerpen aan te harken of regelmatig te verzamelen. Ze kunnen de maaier niet beschadigen, maar de messen slijten wel sneller. Boomtakken kunnen de messen beschadigen of verbuigen, waar het maairesultaat uiteraard onder lijdt.

 1. Ik heb een mooie bloemenborder en bomen in mijn tuin die ik wil beschermen. Kan dat?

Als de draad op de juiste manier is aangebracht rondom de borders, bomen, struiken of andere objecten, kan de robotgrasmaaier deze niet beschadigen of het gebied binnendringen.

 1. Maait de robotgrasmaaier alle randjes?

Een robotgrasmaaier kan gazonranden maaien, maar niet altijd op elke plek en in elke tuin. Graas dat tot aan de stoep of kantsteenrand komt, is geen probleem voor de maaier, maar als het gras tot heel dicht tegen de muur of haag groeit, of als de aangrenzende stoep of het terras iets hoger ligt, vraagt dat om een aanpassing.

 1. Meerdere zones in de tuin

Soms wordt een gazon gescheiden door een looppad, een oprit, een hek of in een voor-en achtertuin. Dit kunnen obstakels zijn voor een robotgrasmaaier. Voor elke tuin is altijd een goede oplossing te vinden om de robotgrasmaaier zijn werk optimaal te laten doen.

 1. Kan ik een robotgrasmaaier inzetten in een tuin met veel kleine losse stukjes gazon?

In principe wel; wat u met een gewone maaier kunt maaien, kan je normaal gesproken ook met de robot maaien. In een tuin met veel kleine stukjes gazon die onderling niet zijn verbonden, is het gemak van de robotgrasmaaier beperkt, omdat de maaier dan met de hand van het ene stukje gras naar het andere moet worden verplaatst. Het is belangrijk dat de robotgrasmaaier geen gedeelten van de tuin gaat maaien die u niet gemaaid wil hebben, zoals bloembedden, struiken, rotsen, enz.

 1. Als ik de robotgrasmaaier ook in mijn zomerhuis wil gebruiken of wil delen met mijn buurman, kan de robotgrasmaaier dan op twee verschillende locaties werken?

Ja. Als u twee laadstations en twee lusdraden aanschaft, dan kunt u twee aparte installatielocaties opzetten en dezelfde robotgrasmaaier op beide locaties gebruiken.

 1. Kan ik een robotgrasmaaier inzetten op een ongelijk gazon?

U kunt hierbij kiezen voor een robotgrasmaaier met grote wielen, waardoor de maaier geschikt wordt voor oneffen oppervlaktes. Daarbij vormen hellingen tot 45% (24°) geen probleem. Alleen in kleine diepe gaten kan de robotgrasmaaier vastlopen. De robotgrasmaaier is integendeel klein genoeg om de welvingen van een ongelijkmatig gazon te volgen. De maaier ‘scalpeert’ de hogere delen niet, zoals veel grotere maaiers wel doen.

 1. Kan ik een helling maaien met een robotgrasmaaier?

Met de allernieuwste types (van Husqvarna) (met vierwielaandrijving) is het zelfs mogelijk om hellingen tot 70% te maaien. Onze experts kunnen u hierover alles vertellen.

 1. Kan de robotgrasmaaier nauwe doorgangen passeren?

Ja, de robotgrasmaaier heeft, afhankelijk van het gekozen model, geen probleem met nauwe doorgangen tot 60 cm breedte, afhankelijk van het model.

26. Ik heb een boom in de tuin, is dat een probleem? 

Een boom hoeft geen probleem te zijn, maar er zijn wel enkele punten van aandacht. Een lus om de boom aanleggen is bijvoorbeeld verstandig als boomwortels boven de grond groeien, want een robotgrasmaaier kan beschadigd raken als die over wortels manouvreert. 

 1. Hoe gaat de robotgrasmaaier om met heel lang gras?

Als het gras erg lang en dik is, vergroot u de maaihoogte en past u de hoogte geleidelijk aan tot het gewenste niveau. In zeer extreme omstandigheden kan het nodig zijn om het gazon eerst met een conventionele maaier te maaien voordat de robotgrasmaaier de taak overneemt.

 1. Ik heb veel mos in mijn gazon; wat voor effect heeft dat op de robotgrasmaaier?

De robotgrasmaaier heeft effect op het mos en niet andersom. Het continu maaien heeft een zeer positief effect op de groei van het gras en zorgt ervoor dat het mos geleidelijk uit uw gazon verdwijnt.

 1. Kan ik een robotgrasmaaier inzetten als ik een vijver heb?

Om te voorkomen dat de robotgrasmaaier het water inkukelt, kunt u het beste een waterafrastering laten aanbrengen of de ruimte aan de rand van het water te verharden met tegels en dergelijke. Vitaro adviseert graag m.b.t. mogelijke oplossingen.

 1. Kan de maaier het gras ook maaien als het regenachtig is?

Ja, de robotgrasmaaier kan onder alle weersomstandigheden grasmaaien en dus ook als het regent. Het is echter wel raadzaam om de maaier binnen te halen bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden, zoals stortregens en storm.

 1. Kan de maaier ook maaien als het erg warm is?

De maaier functioneert bij temperaturen tot ongeveer 45 ºC. Vanaf ongeveer 25 ºC worden de maai- en oplaadtijden korter voor modellen met NiMH-accu’s, omdat de capaciteit van de accu lager ligt bij warm weer. Het gemaaide gebied blijft ongewijzigd. Modellen met Li-ion accu’s zijn even goed, ongeacht de temperatuur. 

 1. Ik heb hooikoortsklachten, helpt een robotgrasmaaier daarbij?

Voor mensen met hooikoorts is het gras maaien een vervelende klus. Maar dankzij een robotgrasmaaier zult u hier veel minder last van hebben. U hoeft ten eerste niet zelf te maaien, maar ook het verwijderen van grasresten is verleden tijd. De versnipperde grassprieten worden gebruikt voor het bemesten van het gazon en blijven dus gewoon liggen. 

 1. Wordt een garage voor mijn robotgrasmaaier aanbevolen?

Een robotgrasmaaier is goed bestand tegen regen en zon, maar voor extra bescherming is het altijd aan te raden om een garage voor je robotgrasmaaier te kopen. Deze garage vormt een extra behuizing voor de robotgrasmaaier om zo nog beter beschermd te zijn tegen allerlei weersomstandigheden. 

 1. Kan ik de robotgrasmaaier op afstand bedienen?

Dankzij de GPS module die je op een aantal modellen kunt vinden, kun je de robotgrasmaaier verbinden met je smartphone en hem vanaf de bank aansturen.

 1. Maakt de robotgrasmaaier veel lawaai?

Het geluidsniveau is laag, tussen 69 dB(A) en 58 dB(A), afhankelijk van het model. Conventionele maaiers produceren gemiddeld tussen 95 en 100 dB(A). De robotgrasmaaier kan rustig in de tuin werken, zonder u of uw buren te storen.

 1. Wat is het effect van een robotgrasmaaier op het milieu?

De robotgrasmaaier werkt op een accu, daarom is er geen sprake van schadelijke uitstoot en is het energieverbruik buitengewoon laag.

 1. Hoe zit het met allergiegevoeligheid? Heeft al dat maaien een negatief effect op allergieën?

Integendeel, als u allergisch bent voor graspollen of aan hooikoorts lijdt, kan de robotgrasmaaier een goede oplossing zijn. U hoeft er niet bij te zijn als de robotgrasmaaier uw gazon maait, waardoor u automatisch zo min mogelijk in contact komt met gemaaid gras. Bovendien wordt het gras zo kort gehouden dat er geen allergenen door de lucht worden verspreid.

 1. Wat zijn de voordelen van een systeem met draden om het maaigebied te begrenzen?

Het is een uiterst stabiel en betrouwbaar systeem, dat ervoor zorgt dat de maaier altijd binnen de grenzen blijft, onder alle weersomstandigheden en in elke tuin. Bovendien is het een eenvoudige en zichtbare manier om de grenzen te bepalen.

 1. Kan de robotgrasmaaier worden voorzien van GPS?

Geavanceerde modellen hebben GPS aan boord. Dit vereenvoudigt de installatie en is handig bij het navigeren. Er zijn ook modellen met een GPS-communicatieapparaat dat fungeert als tracker voor het geval de maaier wordt gestolen. Met dit apparaat kan de gebruiker via sms of een iPhone-app met de maaier communiceren.

 1. Wat verbruikt een robotgrasmaaier aan elektriciteit op jaarbasis?

Een robotgrasmaaier verbruikt zeer weinig stroom. Afhankelijk van de grootte van het gazon zullen de kosten tussen de 10 en 50 euro per seizoen liggen.

 1. Zit er beveiliging op de robotgrasmaaier?

Onze robotgrasmaaiers zijn tegen diefstal beveiligd met een PIN-code en soms is ook een alarmsysteem ingebouwd. In veel gevallen is een kinderslot aanwezig wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld kinderen de robotgrasmaaier niet kunnen gebruiken. Wanneer de robotgrasmaaier het gazon gaat maaien, raden alle fabrikanten het af om kinderen en huisdieren op het gazon aanwezig te hebben. De robotgrasmaaiers hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat de maaiers doet stoppen wanneer hij wordt opgetild of kantelt. In een noodgeval is het altijd mogelijk om de rode stop knop in te drukken die zich bovenop de robotgrasmaaier bevindt.

Aanleg van de robotgrasmaaier

 1. Hoe langt duur de installatie van een robotgrasmaaier?

De installatie neemt gemiddeld 3- 5 uur in beslag, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin.

 1. Waarom draad laten aanleggen door een expert?

Installeren is specialistisch werk. Vitaro freest met speciale apparatuur eerst sleuven in uw huidig of nieuw ingezaaid gazon voor het plaatsen van de grensdraad. Afhankelijk van het type maaier wordt de draad 5 tot 30 cm aan de binnenkant van de randen gelegd.

Na het leggen van de draden en het plaatsen van het laadstation stelt Vitaro de robotgrasmaaier compleet naar wens in. Na een test wordt het gebruik en de bediening uitgelegd. Zodra de robotgrasmaaier is opgeladen, kan hij aan het werk en hebt u het gazon echt voor het laatst zelf gemaaid.

 1. Wat is belangrijk voor het aanbrengen van de draad?

Tip: maai het gras op de omtrek zo kort mogelijk om de draad zo dicht mogelijk bij de grond aan te brengen. Bij het aanbrengen van de draad in de grond wordt een diepte van 5 – 10 cm aangehouden.

Gaat u graszoden leggen?  Dan is het aan te bevelen om de draad eerst op de zwarte grond te leggen en vervolgens de graszoden er bovenop.

 1. Hoe start ik de robotgrasmaaier?

Als het systeem is geïnstalleerd, zet u de hoofdschakelaar aan, drukt u op de knop START (indien aanwezig) en sluit u het klepje van het toetsenblok. U stopt de maaier door eenvoudigweg op de grote knop STOP te drukken.

Onderhoud en service

 1. Heb ik veel omkijken naar een robotgrasmaaier?

Nee, de robotgrasmaaier werkt bijzonder eenvoudig. De resultaten zijn altijd even goed, zonder dat u zich daarvoor hoeft in te spannen. Nadat de robotgrasmaaier is geïnstalleerd, zorgt de maaier er zelf voor dat uw gazon wordt gemaaid, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen – of je nu thuis bent, op kantoor of met vakantie. Je gazon blijft altijd keurig onderhouden, terwijl je zelf niet hoeft te maaien. 

 1. Hoe zwaar is een robotgrasmaaier?

De maaier weegt niet meer dan 7 tot 14 kg en dat is erg licht vergeleken met conventionele maaiers.

 1. Hoe onderhoud ik de robotgrasmaaier?

De robotgrasmaaier is redelijk makkelijk in onderhoud en daar hoef je dan ook vrij weinig aan te doen. Het is wel belangrijk om hem eens in de zoveel tijd even schoon te maken: de messen, de wielen en de behuizing kunnen vies worden door regen, zon, maar ook gras of andere materialen die blijven plakken. Vooral in het hoogseizoen, wanneer het gras hard groeit, is het goed om regelmatig de wielen en de messen te controleren.

 1. Wat gebeurt er als ik mijn PIN-code ben vergeten?

Neem contact op met Vitaro; wij helpen u de PIN-code terug te halen.

 1. Waar kan ik onderdelen krijgen?

Vitaro heeft alle- uitsluitend originele – onderdelen op voorraad en dagelijks zijn er 4 volledig uitgeruste service bussen op de weg om onze relaties te voorzien van de juiste service.

 1. Wat is als mijn robotgrasmaaier een defect vertoont?

Wanneer uw robotgrasmaaier stilvalt, wilt u dat het euvel snel verholpen wordt. Een service monteur van Vitaro komt bij u thuis om uw machine of installatie te repareren. Alle defecte onderdelen of onderdelen met fabrieksfouten als gevolg van foutieve installatie worden binnen de garantieperiode kosteloos bij u op locatie gerepareerd of vervangen.

 1. Hoe lang heb ik garantie op de robotgrasmaaier?

Op de robotgrasmaaiers van Vitaro zit standaard twee jaar fabrieksgarantie. Als erkende dealer geeft Vitaro u de garantie dat u altijd deskundige hulp krijgt.

 1. Wat is de levensduur van de accu?

Dit hangt af van het gebied en de ingestelde maaitijd. Als u bijvoorbeeld een Husqvarna robotgrasmaaier 6 maanden per jaar gebruikt voor een gebied van 800 m², dan gaat de accu 2-4 seizoenen mee. U kunt de accu sparen door de timer in te stellen op de grootte van uw gazon. In droge perioden kunt u de maaitijd gemakkelijk beperken, zonder dat het resultaat eronder lijdt.

 1. Hoe vaak moet ik messen vervangen?

De levensduur van de messen hangt af van de grond- en grassoort. Normaal gesproken gaan de messen van een Husqvarna Robotgrasmaaier 1-2 maanden mee op 1000 m². U kunt de lichtgewicht messen (én schroefjes)  binnen vijf minuten vervangen met een gewone schroevendraaier. Het mes van een Robomow gaat ca. 1 tot 2 maaiseizoenen mee. 

 1. Moet een robotgrasmaaier ’s winters binnen staan?

Ja, als u in de winter niet hoeft te maaien. Zet de robotgrasmaaier schoon en droog weg voor de winter, op een droge en vorstvrije plek. Het verdient aanbeveling om ook het laadstation in de winter binnen op te bergen. De lusdraad blijft in het gazon.